Olijfolie en Extra Vierge Olijfolie

Extra vierge olijfolie wordt gemaakt van pure, koudgeperste olijven, terwijl gewone olijfolie een blend is, met zowel koudgeperste als bewerkte oliën.

Wat is het verschil tussen extra vierge en gewone olijfolie?

Het lijkt erop dat we altijd grijpen naar een fles ‘goede’ olijfolie. Kookboekauteurs verwijzen voor het grootste deel naar extra vierge olijfolie, het almachtige elixer dat iets hoger in het schap van de supermarkt staat dan de reguliere versie. Maar wat maakt een fles extra vierge olijfolie nu zo veel waardevoller - en duurder - dan zijn bleke, goedkopere broer?

Extra vierge olijfolie wordt gemaakt van pure, koudgeperste olijven, terwijl gewone olijfolie een blend is, met zowel koudgeperste als bewerkte oliën.

Extra vierge olijfolie wordt gemaakt door olijven tot een pasta te malen en ze vervolgens te persen om de olie te extraheren. Er komt geen warmte bij kijken, vandaar het "koudgeperste" label dat je vaak tegenkomt. De resulterende olie heeft een bosgroene kleur; een grasachtige, peperige smaak; en een fruitig aroma. Deze methode is effectief, maar kost veel tijd. Het certificeren van het product pure Extra vierge olijfolie is ook een rigoureus, tijdrovend proces. Deze factoren dragen bij aan de hogere prijs van de olie.

Elke koudgeperste olie die niet aan de extra vierge normen voldoet, wordt vervolgens verfijnd om ongewenste onzuiverheden te verwijderen, waardoor de olie een meer neutrale smaak en lichtere kleur krijgt. Het wordt vervolgens gemengd met een beetje premium Extra vierge olijfolie om te produceren wat wordt bestempeld als gewoon 'olijfolie'.

Extra Vierge Olijfolie wordt gemaakt door olijven tot een pasta te malen en ze vervolgens te persen om de olie te extraheren. Er komt geen warmte bij kijken, vandaar het "koudgeperste" label dat je vaak tegenkomt. De resulterende olie heeft een bosgroene kleur; een grasachtige, peperige smaak; en een fruitig aroma. Deze methode is effectief, maar kost veel tijd. Het certificeren van het product pure Extra Vierge Olijfolie is ook een rigoureus, tijdrovend proces. Deze factoren dragen bij aan de hogere prijs van de olie.

Elke koudgeperste olie die niet aan de extra vierge normen voldoet, wordt vervolgens verfijnd om ongewenste onzuiverheden te verwijderen, waardoor de olie een meer neutrale smaak en lichtere kleur krijgt. Het wordt vervolgens gemengd met een beetje premium Extra Vierge Olijfolie om te produceren wat wordt bestempeld als gewoon 'olijfolie'.

Wat is het verschil tussen gewone olijfolie en extra vierge olijfolie?

Bij olijfolie draait alles om het proces. Over het algemeen is "olijfolie" gewoon de olie die wordt verkregen uit de vrucht van olijfbomen. Op zich klinkt dat vrij simpel en duidelijk.

Maar er zijn verschillende soorten olijfolie die niet worden onderscheiden door het type olijf dat wordt gebruikt, maar door het proces dat wordt gebruikt om de olie te extraheren, evenals door de toevoegingen, en het gehalte aan vrij oliezuur van de olie.

Hoe olijfolie wordt gesorteerd

Als je dit specifieke merk olijfolie en extra vierge olijfolie naast elkaar bekijkt, kun je zien dat de extra vierge olijfolie een merkbaar donkerdere kleur heeft, terwijl de gewone olijfolie een lichtere, helderdere tint heeft.

Dit kleurverschil varieert echter van merk tot merk en is bedrieglijk. U kunt geen kleur gebruiken om op betrouwbare wijze twee soorten olie van elkaar te onderscheiden. Olijfolie kan drastisch variëren in smaak en kwaliteit, en kleur is slechts één factor en niet de onderscheidende factor.

Olijfolie wordt gesorteerd op zijn zuurgraad, of vrij oliezuur. De hoeveelheid vrij oliezuur in olijfolie geeft de mate aan waarin vet is afgebroken tot vetzuren.

Verfijnde versus ongeraffineerde olijfolie

Olijfolie valt ook in twee verschillende categorieën: geraffineerd en ongeraffineerd. Terwijl ongeraffineerde oliën puur en onbehandeld zijn, wordt geraffineerde olie behandeld om gebreken uit de olie te verwijderen, waardoor deze beter verkoopbaar wordt.

Richard Gawel is een olijfoliedeskundige en sinds lange tijd aangesteld als rechter-voorzitter in verschillende grote olijfolieshows. Over het verschil tussen geraffineerde en ongeraffineerde oliën zegt hij: “Geraffineerde oliën hebben weinig of geen olijfaroma, smaak of kleur (wat ze hebben, komt daar via het mengen in een paar procent van een extra vierge olie). Ze hebben ook geen bitterheid. "

In tegenstelling tot ongeraffineerde extra vierge olijfolie, missen geraffineerde oliën "de belangrijke antioxidanten en ontstekingsremmers die extra vierge olie zo speciaal maken."

Wat u moet weten over pure olijfolie

U herkent misschien ook olie die wordt aangeduid als gewoon olijfolie of pure olijfolie - dit is wat we als 'gewone' olijfolie zouden beschouwen. Deze olie is typisch een mengsel van olijfolie van eerste persing en geraffineerde olijfolie (hitte en / of chemicaliën worden gebruikt bij het extraheren van olie en het verwijderen van gebreken uit de vrucht).

Pure olijfolie is een olie van mindere kwaliteit dan extra vierge of vierge olijfolie, met een lichtere kleur, meer neutrale smaak en een oliezuur van 3-4%. Dit type olijfolie is een bakolie voor alle doeleinden.

Hoe zit het met lichte olijfolie?

Dit is het type olijfolie waarvan de naam voor verwarring kan zorgen. "Licht" verwijst niet naar het feit dat deze olijfolie minder calorieën bevat. Het is eerder een marketingterm die wordt gebruikt om de lichtere smaak van de olie te beschrijven.

Lichte olijfolie is een verfijnde olie met een neutrale smaak en een hoger rookpunt. Het kan worden gebruikt voor bakken, sauteren, grillen en braden.

Kunnen ze elkaar vervangen?

Het simpele antwoord is ja. Als een recept olijfolie vereist, zoals velen, kunt u extra vierge of gewone olijfolie gebruiken. Het is aan jou, en grotendeels gebaseerd op persoonlijke voorkeur. Zowel extra vierge als gewone olijfolie kan worden gebruikt bij het bakken en koken, maar houd wel rekening met hun verschillende rookpunten.

Als vuistregel houd ik er echter van om de meer smaakvolle extra vierge olijfolie te gebruiken voor het dippen van brood, in dressings, dipsauzen en gerechten die niet worden gekookt, en voor het afwerken, zodat de smaak door kan schijnen .

Olijfolie uit Korčula
De olijfolie die op het eiland Korčula wordt gemaakt, staat bekend en wordt erkend om zijn hoge kwaliteit en unieke kenmerken, die het resultaat zijn van een breed scala aan factoren, waaronder het weer en een lang historisch erfgoed. Deze olijfolie wordt geproduceerd met twee autochtone olijfsoorten; Lastovka en Drobnica.

Deze olie wordt verkregen door de olijven mechanisch te malen en het sap te extraheren, waarbij ervoor moet worden gezorgd dat de temperatuur in geen enkele fase van de productie hoger wordt dan 27 graden Celsius. Na de extractie wordt de olie opgeslagen, gefilterd en gebotteld, waarna deze op de markt kan worden gebracht en verkocht.

Olijfolie van het eiland Korčula is heldergroen, pikant en aangenaam bitter met tonen van groene olijfbladeren, groen fruit en aromatische kruiden.

Maak jouw eigen website met JouwWeb